Návrh obžaloby Mikuláša Č. postúpili na OS v Banskej Bystrici

23.04.2009 Prešov

Prešov 23. apríla (TASR) – V minulosti údajne najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. čelí obvineniu zo zosnovania ďalšej vraždy.
Na Okresnom súde (OS) v Prešove sa dnes konalo verejné zasadnutie, kde sa predbežne prejednávala obžaloba.
Návrh podala prokuratúra 23. januára tohto roka. Obeťou vraždy, ktorú údajne zosnoval a riadil Mikuláš Č. ešte v roku 1993, mal byť Miroslav Vlček z Telgártu. Ten bol svedkom v procese objasňovania trestného činu, zo spáchania ktorého v minulosti podozrievali dnes už nebohého brata obvineného, Vladimíra.
\"OS dnes rozhodol tak, že trestnú vec Mikuláša Č. postúpil Okresnému súdu Banská Bystrica, z dôvodu miestnej príslušnosti, \" povedal po skončení zasadnutia hovorca prešovských súdov Michal Drimák. Voči tomuto rozhodnutiu podala prokurátorka sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Krajský súd v Prešove.
Senát rozhodnutie odôvodnil tým, že ak sa aj malo konať nejaké stretnutie a rozhovor ohľadom prípravy tohto trestného činu, z čoho je Mikuláš Č. obvinený, malo sa podľa znenia obžaloby uskutočniť v okrese Banská Bystrica a nie v okrese Poprad. Z týchto dôvodov postúpil senát spomínanú trestnú vec na OS v Banskej Bystrici.
Podľa záverov vyšetrovania v prípravnom konaní vraj vykonávatelia vraždy Vlčeka najskôr vylákali do lesa v lokalite Pusté pole, kde mal byť usmrtený. Následne na to bolo údajne telo zavraždeného zakopané na neznámom mieste. Napriek niekoľkoročnému pátraniu sa však dodnes nenašlo.
Mikuláš Č. dnes poprel, že by mal niečo spoločné s týmto skutkom. Podľa neho je celá obžaloba postavená na výpovediach dvoch nedôveryhodných svedkov, ktorí v tejto veci vypovedali až po 15 rokoch. Obvinený ďalej uviedol, že územie, ktoré tieto osoby označili, bolo prekopané a na mieste sa našla len stará hrdzavá lopata, pričom na nej neboli nájdené žiadne biologické stopy a tá bola predložená ako dôkaz.
Vážne výhrady procesného charakteru voči takto podanej obžalobe dnes vzniesli aj právni zástupcovia obvineného. Prvou výhradou bola spomínaná skutočnosť, že skutok sa mal stať na území Banskobystrického kraja, preto by sa ním mal zaoberať tamojší príslušný súd.
Rovnako sa domnievajú, že v tomto prípade bola porušená zásada špeciality, pretože ich mandant bol vydaný z Českej republiky na zvyšok výkonu trestu a nie na toto trestné stíhanie. Dodatočný súhlas bol podľa obhajcov českou stranou doručený až v novembri 2007. Argumentovali teda tým, že všetky úkony, ktoré boli do tohto času vykonané, by nemohli byť použité pri dokazovaní na hlavnom pojednávaní a vec by sa mala vrátiť do prípravného konania.
V inom procese, ktorý sa na OS v Prešove začal 10. novembra minulého roka, čelí Mikuláš Č. aj obvineniam z usmrtenia Jozefa Filipa, Pavla Lenharta, Jozefa Štefana, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Zároveň je spolu so svojím bývalým advokátom Danielom M. a exšvagrom Jozefom M. obžalovaný z prípravy vraždy podnikateľa Mariána Karcela. Počas hlavného pojednávania obžalovaný odmietal k spomínaným skutkom vypovedať. Rozhodnutie zmenil až v marci, tesne pred ukončením dokazovania. V súčasnosti je toto pojednávanie odročené na neurčito. Dôvodom je ochota obžalovaného podrobiť sa psychologickému vyšetreniu, čo doteraz odmietal.
 

Vyberte región